Ce este iodura de potasiu si pentru ce se utilizeaza?
Daca exista o urgenta de radiatii la o centrala nucleara, cantitati mari de iod radioactiv ar putea ajunge in atmosfera, in aerul pe care il respiram. Acest lucru va poate rani glanda tiroida sau chiar provoca cancer tiroidian mai tarziu. Puteti respira iod radioactiv sau puteti manca alimente care contin o anumita cantitate de iod radioactiv. Cand luati suplimentul de iod, acesta va protejeaza glanda tiroida.
Cum functioneaza iodura de potasiu?
Cand iei doza de iodura de potasiu, iti incarca glanda tiroida cu iod si acest lucru o impiedica sa mai absoarba orice tip de iod radioactiv.
Ce grupa de varsta prezinta cel mai mare risc de expunere la iod radioactiv?
Copiii mici au cel mai mare risc. Am aflat acest lucru analizand copiii din Rusia și din alte zone care au fost expuși la iodul radioactiv din accidentul centralei nucleare de la Cernobil.
Cand trebuie luat?
Trebuie sa luati iod inainte sau imediat dupa ce sunteti expus la iod radioactiv. Il poti lua și 3 sau 4 ore mai tarziu, dar nu va fi la fel de util.
Cum voi afla daca ar trebui sa iau iod?
Daca exista o urgenta, veti auzi un anunt de la autoritatile locale sau centrale din domeniul sanatatii. Departamentul local de sanatate va va spune cand ar trebui sa incepeti sa luati și, de asemenea, va va spune cand puteti inceta sa il mai luati.
Iodul functioneaza in toate situatiile de urgenta cu radiatii?
Nu. Va va proteja doar de iodul radioactiv. Nu va protejeaza de alte tipuri de materiale radioactive. Iodul functioneaza foarte bine pentru a va proteja glanda tiroida. Cu toate acestea, va protejeaza doar tiroida, nu și alte parti ale corpului.
Ce se va intampla in caz de urgenta?
Vi se va spune ce actiuni, daca exista, ar trebui sa luati pentru a va proteja. Aceasta poate include parasirea zonei, ramanerea inauntru cu ferestrele inchise și/sau luarea iod.
Pot oamenii sa aiba reactii la iod?
In general, majoritatea persoanelor care au luat iod nu au avut nicio reactie (reactii adverse). Daca oamenii au avut o reactie, nu a durat foarte mult. In cateva cazuri, bebelușii au avut o reactie la nivelul tiroidei. Adultii care au avut reactiui, au avut probleme cu stomacul sau o eruptie cutanata. Autoritatile competente considera ca beneficiile luarii iodului sunt mult mai mari decat riscurile.
Exista oameni care nu ar trebui sa ia iod?
Majoritatea oamenilor pot lua iod, dar ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a-l lua. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa apara o urgenta. Nu este o idee buna sa luati iod daca aveti anumite afectiuni sau probleme medicale. Bebelușii trebuie supravegheati cu atentie daca iau.
Cat iod iau?
Adulti peste 18 ani: 130 mg
Intre 12-18 ani peste 68 kg: 130 mg
Intre 12-18 ani sub 68 kg: 65 mg
Intre 3-12 ani: 65 mg
Intre 1 luna-3 ani: 32 mg
Nou nascuti: 16 mg
Cat de des trebuie luat?
Iodul este util pentru aproximativ 24 de ore. Ar trebui sa continuati sa luati o data pe zi pana cand autoritatile din domeniul sanatatii va spun sa opriti sau ajungeti in afara zonei de urgenta.
*Sursa informatiilor: US Department of Health; Center for Drug Evaluation and Research; Centers for Disease Control and Prevention; World Health Organization
Despre Iod
Iodul este un mineral de care organismul uman are nevoie pentru producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni controleaza metabolismul si multe alte functii importante. Corpul are nevoie de hormonii tiroidieni pentru dezvoltarea armonioasa a sistemelor osos si cognitiv in timpul sarcinii si in copilarie. Este important ca organismul sa asimileze suficient iod, mai ales in cazul copiilor si al femeilor insarcinate.
Iodul se gaseste in mod natural in anumite alimente si este, de asemenea, adaugat in sarea etichetata ca fiind “iodata”. Poti lua dozele recomandate de iod consumand o varietate de alimente, printre care:
- Peste (precum codul si tonul), alge marine, creveti si alte fructe de mare care, in general, sunt bogate in iod.
- Lactate (precum laptele, iaurtul si branza) si produse obtinute din cereale (precum painea si cerealele integrale).
- Fructe si legume, desi concentratiile de iod din acestea depind de nivelul de iod din solul in care au fost cultivate si de fertilizantii folositi.
- Sare iodata. Totusi, alimentele procesate, precum supele la conserva, aproape niciodata nu contin sare iodata.
Ce fel de suplimente alimentare pe baza de iod exista?
Iodul este disponibil in suplimentele alimentare, de obicei sub forma de iodura de potasiu sau iodura de sodiu. Multe suplimente cu multivitamine si multiminerale contin acest mineral. De asemenea, mai exista si suplimentele nutritive pe baza de extract din alga marina Kelp, care contine acest mineral.