STIATI CA?
Un parfum este un amestec lichid de uleiuri sau compusi aromatici, de fixativi si de solventi, utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau spatiului de locuit un miros placut. In momentul in care folosim un parfum, putem observa ca dupa cateva minute de la aplicare mirosul acestuia pare sa se schimbe. Motivul acestei schimbari este de fapt modul in care parfumul reactioneaza cu uleiurile naturale ale corpului in timp ce se volatilizeaza.
Mirosul unui parfum este format din trei note distincte care caracterizeaza nivelele de volatilizare ale ingredientelor din compozitia sa:
1. Nota de varf a parfumului - reprezinta primul miros pe care il simtim dupa ce am pulverizat parfumul. Acesta se disperseaza foarte repede lasand nota de mijloc sa isi faca efectul.
2. Nota de mijloc a parfumului - reprezinta mirosul pe care il simtim aproximativ 30 minute dupa aplicarea parfumului. Acesta este momentul in care va puteti da seama daca parfumul vi se potriveste si va place. Aceasta reprezinta mirosul clar si cald al parfumului.
3. Nota de baza a parfumului - poarta mirosul cel mai puternic, bogat si persistent al parfumului. Din acest motiv in functie de fiecare persona in parte, acelasi parfum va mirosi diferit dupa ce trec cateva ore de la aplicare.
Fiecare dintre noi interpreteaza parfumurile intr-o maniera proprie si nu exista un sfat absolut in ceea ce priveste mirosul sau persistenta unui parfum. Mirosul unui parfum depide de cateva aspecte, si anume: ph-ul pielii, culoarea parului, temperament si anotimp. Acestea sunt nuante importante, de care fiecare dintre noi trebuie sa tina cont.
Cum trebuie pastrat parfumul
Pentru ca parfumul sa isi pastreze mereu aceleasi proprietati si acelas miros, HIRIS.ro recomanda folosirea catorva reguli: cel mai indicat este ca parfumul sa fie aplicat pe pielea curata; nu folositi un alt parfum a doua zi pe aceeas bluza; si pastrati parfumurile in locuri intunecoase, ferite de lumina si umiditate. Nu pastrati parfumurile in baie. Acesta este cel mai daunator spatiu pentru parfumuri. Tineti parfumurile intr-un raft inchis unde nu patrunde multa lumina.
Parfumul isi poate pierde proprietatile in prezenta luminii, oxigenului, temperaturii ridicare si a prafului. Temperatura ideala de depozitare a unui parfum este între 3 si 7 grade celsius
Intensitatea parfumului poate dura mai mult daca folosesti produse complementare parfumului: gel de dus, lotiune de corp sau deodorant.
Unde trebuie aplicat parfumul
HIRIS.ro recomanda aplicarea parfumului in special acolo unde pulseaza sangele:
- incheietura mainii
- piept
- deasupra gleznei
- tample
- dupa ureche
- intre brat si antebrat
- in spatele genunchiului
Clase de concentratie ale parfumurilor
Exista patru tipuri de concentratie ale unui parfum: Parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette si Eau de Colonie. Toate aceste tipuri le gasiti pe site-ul www.hiris.ro
Parfum (extract de parfum) detine cea mai mare concentratie de componente mirositoare, intre 15% -30% compusi aromatici.
Eau de Parfum (EDP) contine intre 10-20% compusi aromatici. Aceasta concentratie este cea mai folosita in cazul parfumurilor de dama. Unele case de parfumuri produc acelas parfum in doua variante: eau de parfum si eau de toilette. Cei mai multi aleg eau de parfum dar sunt si persoane care prefera parfumurile mai slabe.
Eau de Toilette (EDT) contine 4-10% compusi aromatici. Aceasta varianta este cea mai potrivita pentru a fi utilizata pe timpul zilei.
Eau de Colonie (EDC) contine 3-5% compusi aromatici. Are cea mai slaba concentratie si mirosul dureaza 2-4 ore. Chiar daca la noi nu prea se comercializeaza aceasta varianta, trebuie sa stiti ca in America Apa de Colonie este cea mai des utilizata si este considerata de ei ca Apa de Parfum.
Parfumurile pot fi grupate în diferite familii olfactive:
-
Florale: Sunt parfumurile dominate de esenta florilor
-
Chypre: Sunt parfumurile care contin in concentratie mare: bergamote, muschi de stejar, labdanum si patchiuli.
-
Aldehidice: Sunt parfumurile care incorporeaza o familie de substante chimice cunoscute sub numele de aldehide. Chanel No 5 creat de Ernest Beaux in 1921 a fost primul parfum aldehidic.
-
Fougère: Sunt parfumurile care contin o concentratie semnificativa de lavanda cumarin si muschi de stejar.
-
Piele: Sunt parfumurile in a caror compozitie se identifica esente de tutun, lemn, miere si gudron de lemn, cu un miros care se aseamana cu cel de piele.
-
Lemnoase: Sunt parfumurile dominate de esente lemnoase. Cele mai utilizare sunt: lemnul de santal, cedru si paciuli.
-
Orientale: Sunt parfumurile care combina esente de vanilie sau esente de natura animala cu esente florale sau lemnoase.
-
Citrice: Sunt parfumurile a caror compozitie se bazeaza pe note de citrice si fructe. Aceste parfumuri se regasesc in special in concentratie ape de colonie.