Beneficiile și riscurile expunerii la soare: Tot ce trebuie să știi

Beneficiile și riscurile expunerii la soare: Tot ce trebuie să știi

Mereu se va vorbi despre leziunile cauzate de soare, localizate îndeosebi la nivelul pielii. Dar prea puțini vorbesc și despre beneficiile pe care ni le aduc bronzatul și lumina solară.

Soarele, inamic… În ultimele decenii, la recomandările specialiștilor, prietenilor, familiei sau mass-mediei, nu am încetat să ne protejăm de acțiunea radiațiilor ultraviolete UV (lumina ultravioletă prezentă în spectrul solar) și pe cât posibil să evităm expunerile prelungite. Totul se datorează legăturilor care se pare că există între apariția melanomului (cancerul de piele) și acest tip de razele.

Razele UVA constituie circa 95% dintre fasciculele luminoase ce ating suprafața terestră. Bronzează rapid (pigmentarea este temporară) și sunt capabile să pătrundă prin straturile pielii, până la dermă. Pe termen lung, pot altera celulele, fiind responsabile de îmbătrânirea pielii și de primele riduri, de apariția petelor pigmentare și de arsurile solare (eritem).

Razele UVB reprezintă restul de 5%. Desi pot fi blocate de stratul de nori sau de ferestrele din sticlă, au efecte nu mai puțin importante. În doze moderate, stimulează sinteza de melanină, însă în exces, sunt ”vinovate” de eritem, de reacțiile alergice și au efecte daunătoare pentru ochi. În cazurile grave, cresc riscurile cancerului de piele.

Ambele tipuri de raze UV au capacitatea să modifice materialul genetic prezent în ADN, mărind probabilitățile de apariție a tumorilor de piele. Iată de ce este important să ne protejăm atât de lumina UVA, cât și de lumina UVB.

Soarele, cel mai bun prieten… Este foarte adevărat că soarele poate crește riscul de îmbolnăvire, dar în anumite situații, poate contribui și la prevenirea unor maladii. Esențial pentru toate formele de viață, reprezintă un important izvor de sănătate, nu doar pentru piele.

Soarele acționează ca un fel de ”duș” revigorant asupra stării noastre de sănătate fizică și psihică, în egală măsură. Și cu toate că au fost mai puțin mediatizate decât consecințele negative ale supraexpunerii, nimeni nu poate nega existența beneficiilor sale.

De fiecare dată când ne aflăm în bătaia luminii UV, pentru a ne proteja de expunerea excesivă, pielea începe să producă melanină. Este vorba despre un pigment care nuanțează epiderma și în același timp contribuie la producerea unor precursori ai vitaminei D.

Multe dintre însușirile pozitive ale soarelui se datorează tocmai vitaminei D, a cărei sinteză este favorizată de razele UV. Concret, fără soare, organismul nu mai produce vitamina D în cantitate suficientă, iar în absența ei, vom suferi de rahitism, de osteoporoză, cãrii dentare și de multe alte maladii.

Ce beneficii ne aduce expunerea la soare?

  1. Stimulează sinteza de vitamina D.
  2. Reduce riscurile de cancer.
  3. Poate ameliora tensiunea arterială.
  4. Atenuează inflamațiile osteoarticulare.
  5. Ameliorează unele probleme dermatologice.
  6. Funcționează ca un antidepresiv.
  7. Favorizează somnul nocturn.
  8. Îmbunătățește funcțiile cerebrale.

Recomandări pentru evitarea riscurilor

Ca în orice lucru, excesul daunează, iar pentru a ne proteja de acțiunea nocivă a radiațiilor UV, este nevoie de moderatie. Cu doar 20 de minute de expunere directă, în fiecare zi, în intervalul orar considerat sigur, putem beneficia din plin de însușirile terapeutice ale soarelui.

Vom exclude bucata de timp cuprinsă între ora 11 dimineața și ora 15 după-amiaza (potrivit unor păreri, perioada cu un nivel ridicat de risc se poate prelungi și după orele 16-17). Iar dacă rămânem mai mult de 20 de minute, loțiunile de protecție solară nu mai reprezintă o opțiune, ci devin obligatorii.

Dar indiferent de recomandări, timpul de expunere se poate modifica. Unele persoane sunt mai sensibile, iar altele pot prezenta leziuni cutanate. Fototipurile deschise la culoare au tendința să se ardă mai repede decât cele cu tenul mai închis, motiv pentru care trebuie să folosească un filtru de protecție superior (minim 30).

Să nu uităm că radiațiile UV pătrund și prin apă sau prin ”panza” de nori, așa că trebuie să adoptăm o protecție corespunzătoare de fiecare dată când, din diverse motive, petrecem timpul în aer liber. Și pentru că razele nocive nu ”ocolesc” nici ochii, pentru a-i feri, vom avea nevoie de ochelari de soare cu filtre.

Contrar mesajelor negative cu care am fost ”bombardați” de vreo 20-30 de ani încoace și care treptat, ne-au determinat să ne îndepărtăm de soare, îi simțim tot mai mult lipsa. În realitate, beneficiile depășesc cu mult posibilele riscuri de a ne îmbolnăvi de melanom. Prin urmare, răspunsul la întrebarea ”daunător sau de-ajutor?” este unul singur. Lumina solară ne aduce multiple avantaje, pe care din păcate, adeseori le neglijăm.

Review-uri - Scrie-ti parerea si castiga puncte de loialitate pentru urmatoarea comanda.