Descriere:
Coenzima Q10 sau ubiquinona este un nutrient natural lipo-solubil, o substanta asemanatoare vitaminelor, prezenta in toate celulele organismului uman, cu precadere in organele cu activitate crescuta, cum ar fi: inima, creierul, ficatul, rinichii si pancreasul. Este vitala pentru ca transporta in celule protonii incarcati cu energie si electronii folositi la producerea adenozinei-trifosfat (ATP), cea mai directa sursa de energie celulara. Organismul poate stoca doar cantitati mici de ATP deodata, astfel ca producerea de ATP este un proces constant. Coenzima Q10 are o functie dubla: este scanteia energiei celulei si un puternic antioxidant. Prin puterea antioxidanta face parte din elita sistemului antioxidant al organismului, alaturi de vitamina E, cu care protejeaza partile adipoase ale celulelor, care sunt si cele mai expuse vatamarilor radicalilor liberi.
Studii stiintifice:
Se estimeaza ca 75% dintre persoanele de peste cincizeci de ani au carenta de Coenzima Q10. O lipsa suficient de mare de Coenzima Q10 in organism duce la boli de inima, inima neputand pompa eficient sangele. Ea a devenit una dintre cele mai importante suplimente in domeniul sanatatii cardio-vasculare, si in acelasi timp din ce in ce mai multi doctori nutritionisti cred ca este una dintre cele mai bune suplimente pentru sanatate in general (aportul de suplimente conduce la cresterea nivelului Coenzimei Q10 din sange, in timp ce stimuleaza si producerea ei de catre organism). Studiile internationale au aratat ca un nivel scazut contribuie in mod direct la imbatranire.
Surse de Coenzima Q10:
Productia proprie de Coenzima Q10 atinge maximul in jurul varstei de 20 de ani, si scade odata cu inaintarea in varsta. Ea este produsa in organism din Aminoacizii: L-Phenilalanina, L-Tirozina, si L-Metionina, cu participarea de Vitamina B12, Acid Folic si alte vitamine din complexul B.
Coenzima Q10 poate fi gasita si in carnea de vita, sardine sau spanac, dar in cantitati mult mai mici decat cele din suplimentele alimentare.
Medicamentele anticolesterol (ex. Mevacor, Zocor) nu micsoreaza doar nivelul colesterolului, ci si rezervele de Coenzima Q10 din organism. Cantitatea de Coenzima Q10 primita din alimente este in medie de 1 mg pe zi. O suplimentare cu 30 mg pe zi poate fi suficienta, dar daca fumati, consumati alcool, aveti boli de inima sau un risc de boli cerebrale degenerative puteti avea nevoie de 100 – 200 mg pe zi. In plus absorbtia ei difera de la o persoana la alta si fiind solubila in grasime este bine sa fie luata dupa masa sau cu putina grasime (ulei de masline, ulei de peste etc.). Singura modalitate prin care puteti verfica daca aveti un nivel redus sau ridicat de Coenzima Q10 in sange este prin analiza sangelui.